Plimbare in Salzburg

Sau mai bine zis… Salzburg in pas alergator. Am avut pentru Salzburg o zi, in care am vrut sa vedem tot! Am avut parte de nori, de ploaie, de soare, si de un oras minunat!


Salzburg, vazut din Hohensalzburg

Salzburg, vazut din Hohensalzburg


Sa incepem cu o informatie turistica: Salzburg inseamna “castel de sare”. Orasul este construit in stil baroc.

Nimerind chiar in timpul festivalului anual “Festivalul International Salzburg”, am lasat masina intr-o parcare mare la marginea orasului, si pentru 12 euro am primit 2 abonamente pe o zi cu orice mijloc de transport si parcarea masinii pentru o zi. Lumea din jur ne-a sarit in ajutor, asa ca in scurt timp am ajuns in centru, si ne-am trezit cu casa natala a lui Mozart direct in fata! Se stie ca Salzburg este orasul natal al lui Mozart, si peste tot gasesti detalii si suveniruri care iti amintesc de el. Centrul vechi al Salzburg-ului (Altstadt = oras vechi) se afla in patrimoniul UNESCO. Aici s-a filmat si celebrul film “Sunetul Muzicii”, lucru pe care l-am aflat dupa ce am privit vederile aferente.

 

Casa natala a lui Mozard, Salzburg

Casa natala a lui Mozard, Salzburg

 

Mergand mai departe, ne-am pomenit stand in fata Catedralei din Salzburg, care e impresionanta. Se afla in Domplatz, ingradita de Castelul Residenz si de Manastirea Sf. Petru. Desi incendiile au devastat Domul de nenumarate ori, acesta a fost refacut de fiecare data. In aceasta catedrala a fost botezat Mozart.

 

Catedrala din Salzburg

Catedrala din Salzburg

 

Domul din Salzburg

Domul din Salzburg

 

Catedrala se afla la poalele cetatii Hohensalzburg, la care se poate ajunge fie pe jos (e mult de urcat), fie cumparand un bilet care include si intrarea in cetate (11 euro pentru 2 persoane). Urcusul cu funicularul este o adevarata experienta high-tech, care te duce intr-un castel medieval cu o vechime de peste 900 de ani. Citadela cuprinde o capela ce dateaza din secolul 11, inchinata Sfantului George, diverse mici muzee tematice: de arme, de uniforme, de instrumente de tortura, apartamentul regal, muzeul cetatii, camera regala, si un muzeu de marionete.

 

Muzeul Marionetelor, cetatea Hohensalzburg

Muzeul Marionetelor, cetatea Hohensalzburg

Scena de razboi din Muzeul Armelor, Hohensalzburg

Scena de razboi din Muzeul Armelor, Hohensalzburg

 

Din turnurile cetatii ai privilegiul (daca pot sa ii spun asa) de a te bucura de o priveliste asupra intregului oras, despartit de raul Salzach, avand in stanga Altstadt-ul, iar in dreapta, in departare, gradinile Mirabell.

Dupa ce am coborat din cetate, ne-am plimbat pe strazile inguste, pline de terase si magazinase. Am remarcat un magazin deosebit, deschis tot timpul anului: Christmas in Salzburg, insa preturile erau cam piperate: o decoratiune draguta era cam 20-25 euro. Am mancat la una din terasele prezente pe o straduta mai putin aglomerata, celebrul Wiener Schnitzel cu cartofi natur (10 euro).

 

Christmas in Salzburg

Christmas in Salzburg

 

Dupa ropotele de ploaie care ne-au prins in castel, a urmat un soare sclipitor, de care ne-am bucurat plimbandu-ne pe splaiul Salzach-ului, si prin gradinile Mirabell.

Palatul Mirabell (Schloss Mirabell) a fost contruit (in stil baroc) la cererea Printului Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau in anul 1606, avand scopul de a fi un cadou pentru concubina acestuia, Salome Alt. Succesorul sau i-a schimbat denumirea in Mirabell (inseamna “priveliste frumoasa”), datorita frumoaselor gradini pentru care este renumit. Prin gradini se regasesc la tot pasul statui ale unicornilor si ale zeitatilor Romei Antice: Apollo, Minerva, Venus, Vesta, Diana. Plimbandu-ne prin gradini, am gasit o orangerie, Muzeul Baroc din Salzburg, un mic teatru de vara, si fantana lui Pegas (unde au fost filmate cateva scene din “The Sound of Music”).

 

Mirabell Schloss

Mirabell Schloss

Mirabell Schloss

Mirabell Schloss

 

Mirabell Schloss

Mirabell Schloss

 

One thought on “Plimbare in Salzburg”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>